maanantai 1. marraskuuta 2021

Opetus- ja kulttuuriministeriö Facebookin asialla?

Suomen tekijänoikeuslainsäädännön remonttia on viime aikoina valmisteltu ahkerasti. Remontti johtuu vuonna 2019 hyväksytystä EU:n tekijänoikeusdirektiivistä, jonka säännökset on sisällytettävä Suomen lainsäädäntöön. Tekijöiden oikeuksia ajavat järjestöt ovat olleet hyvin kriittisiä sen suhteen, miten lakia on opetus- ja kulttuuriministeriössä valmisteltu. Esimerkiksi Kirjailijaliitto on ollut sitä mieltä, että ministeriön valmisteleva lakiehdotus on EU-direktiivin tarkoituksen vastainen ja Sanaston mukaan lainsäädäntö olisi koko Euroopan tekijävastaisin. Laki tällaisenaan mm. heikentäisi tekijöiden neuvotteluasemia, kollektiivista sopimista ja tiedonsaantia teostensa käytöstä.

Lakiluonnoksen lausuntoaika päättyi ja järjestöt nostivat toiveikkaat peukkunsa ylös. Ministeriön lausuntopalveluun oli jätetty paljon kriittisiä huomioita laista ennen kaikkea tekijöiden asemaan liittyen.

Viime viikonlopun Helsingin kirjamessuilla kulttuuri- ja tiedeministeri Antti Kurvinen vakuutti Aleksis Salusjärven haastattelussa, että tekijänoikeuslain lausuntokierros otetaan tosissaan. Kritiikki on ollut kovaa. Ministeri muun muassa sanoi, että tekijänoikeuslaissa otettaisiin huomioon kirjailijoille niinkin tärkeä asia kuin kirjastojen tekijänkorvaukset elektronisista aineistoista. Tästä väännettiin Euroopan parlamentissa kättä jo direktiivistä neuvotellessa vuonna 2018, koska europarlamentaarikko Heidi Hautalan mukaan suuret saksalaiset kustantamot halusivat päästä osille tekijänoikeuskorvauksista, joita esimerkiksi Suomessa maksetaan suoraan tekijöille kustantamojen ohi.

***

Sitten tapahtui outoja. Uuden tekijänoikeuslain lausuntokierroksen piti päättyä sunnuntai-iltana, mutta kaikessa hiljaisuudessa sitä jatkettiin kahdella vuorokaudella. Kun äsken tarkistin, lausuntonsa olivat tällä yllättävällä lisäajalla jättäneet Elinkeinoelämän keskusliitto ja Facebook. 

Elinkeinoelämän keskusliitto mm. toteaa lisäajan lausunnossaan ei kovin yllättävästi, että "tekijäfoorumin [tekijöitä ja esittäviä taiteilijoita edustavien järjestöjen yhteistyöelin] valmisteluvaiheessa sekä lausunnossaan esittämä malli tekijänoikeuksien kollektiiviseen yhteishallinninoinnin ulkopuolisesta lisensiointipalkkioiden ja -korvausten kollektiivisesta sopimisesta [olisi kilpailulainsäädännön vastainen]." Myös Facebookin lausunnot näyttävät keskittyvän lehdistön kollektiivisten sopimuslisenssijärjestelyjen vastustamiseen, jotka lisäisivät tekijöiden mahdollisuuksia neuvotella omistamistaan oikeuksista, mutta vaikeuttaisi levittäjien toimintaa. 

Näyttää kovasti siltä, kuten kirjailija JP Koskinen Twitterissä kirjoitti, että "taiteen tekijäjärjestöt tekivät hiki hatussa töitä, sitten tuleekin jatkoaika ja esim. Facebook ilmestyy lausumaan. Kaunista!" Lausuntojen jättämiseen on ollut aikaa viikkoja. Suurin osa jätetyistä lausunnoista näytti pikavilkaisulla olevan todella kriittisiä lakiluonnoksen muotoiluihin ja ennen kaikkea taiteilijoiden neuvotteluaseman heikkous digitaalisilla markkinoilla on nostettu esiin monessa kohtaa.

Haluttiinko ministeriössä siis lausuntoaikaa äkkiä lisäämällä taata, että Facebookin kaltaiset ohjelmistojätit pääsevät lausumaan tekijänoikeuslakiin sen jälkeen, kun heidän juristinsa ovat ensin tarkistaneet tekijä- ja tekijänoikeusjärjestöjen kannat? 

Kyselin ministeriöstä mistä lausuntoajan äkillinen pidennys johtuu, mutta en tähän hätään saanut vastausta. Katsellaan vastaavatko.

***

Päivitys 2.11.2021: Ministeriöstä kerrotaan lain valmistelijan Viveca Stillin suulla, että syynä lausuntoajan pidennykselle olisivat olleet tekniset ongelmat. Jostain syystä asiasta ei olla tiedotettu kuin muutamalle lausunnonantajalle, mm. Facebookille. Lisäaikaa lausunnoille on myös "pyynnöstä myönnetty muutamalle viranomaistaholle".

Seuranta jatkuu jos muilta töiltäni kerkiän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti